OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huskestue over nordsjøen: Bergen til Lerwick

Etter noen fine dager i Bergen med Inga og far, sa vi farvel til Inga som fløy hjem til Oslo, da var det på tide å komme seg videre. Vi var lei av alt regnet, og så et mulig værvindu ganske raskt. Vinduet var ikke så langt, og det ville være ganske store bølger i begynnelsen, rester etter sterkere vind tidligere i uka. Vi ventet litt utpå kvelden, slik at bølgene skulle roe seg mest mulig før vi la utover mot havet.

IMG_2333

 

Det var kaldt ute på havet når sola gikk ned, og bølgene ble mer ubehagelige enn ventet, og viste ikke særlig tegn til å avta slik meldingen sa. Vi ble alle forskjellige grader av sjøsyke , og selv om det blåste ganske mye gikk det litt tregt å seile på skarp kryss over. Vi endte opp med en til tider ganske ubehagelig 48 timers seilas.

Vi revet kanskje seilene litt for mye, og kunne ha kommet oss over noe raskere med mer seilføring. Midt på natta, når vi hadde kommet litt over halvveis røyk plutselig linene til lazybaggen og den delen av seilet som var revet veltet ut på siden. Jeg fikk surret seilet til bommen ved å gå frem på dekk. Vi strammet opp revet litt mer for å få det nærmere bommen, noe som resulterte i at revet etter få minutter røyk. Vi satte da rev to isteden, og nok en gang måtte jeg frem å surre seilet til bommen. Under en time passerte, så røyk rev to også! Dette begynte å bli veldig irriterende, og slitsomt. Heldigvis blåste det ikke mer en at vi kunne heise hele seilet, og selv om det iløpet av resten av turen av og til ble litt i overkant med vind, fullførte vi fint med fulle seil. Vel fremme i Lerwick har vi studert problemet, kjøpt nye reveliner, og jeg tror at vi nå har kontroll på dette. Vi har filt og pusset på alle punkter hvor linen kan slites, byttet en blokk i seilet, og vi må passe på å ikke slippe fallet for langt ned når vi setter revet.

Selv om det var slitsomt, var det også noen fine momenter. Seilingen innaskjærs fra Bergen var veldig flott, godt med vind, og helt flatt vann. Når vi begynte å nærme oss Lerwick roet også både bølger og vind seg, og siste timene ble veldig bra. Det var også ekstra hyggelig å komme frem til byen inn i en nesten vindstille havn med alle fasiliteter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Land i sikte!

Vi har lært viktige ting på denne etappen om både oss selv, båten og valg av værvindu.